Palantirer och mörkret

När Pippin hittar Saurumans Palantir får han en glimt av mörkret, Sauron griper för en stund tag i hans sinne och visar Mordors makt. Innan honom hade den store trollkarlen Sauruman förletts på samma vis. Palantirerna skapades för att den gamla tidens kungar skulle kunna kommunicera med varandra, men idag besitts en av dem av mörkret. Utan en anmärkningsvärd styrka och beslutsamhet är det omöjligt att oskadd titta in i mörkret. Finns bara minsta lilla svärta i din egen själ riskerar du själv att falla ner 

Pippin kämpar mot den mörke härskarens järnhand men är ändå djupt skakad av vad han sett. Fortsatte han att titta in i det svarta landets masugnar skulle också han vara förlorad. Är det inte lönlöst att kämpa mot mörkret? Är det inte lika bra att det segrar snabbt och definitivt? Steget därifrån att själv ställa sig i ledet och bli en förgörare är inte långt, det hände Sauruman den vise mäktigast i det vita rådet.

Utan Gandalfs vägledning och brödraskapets stöd hade också Pippin gått förlorad. Istället för att ge upp eller bli en medlöpare får han Pippin att vända uppgivenheten mot beslutsamhet.

 

Ett tydligare metaforiskt budskap är svårt att hitta: Ung naiv man får direkt kommunikationslänk med mörkret, blir modfälld och lockad. Utan vägledning och stark förebild riskerar han i bästa fall hopplöshet, i värsta fall ställa sig sida vid sida med fienden till den fria och vackra världen. Det är en mytologisk berättelse om unga mäns destruktiva potential. De passager i böckerna om Härskarringen som handlar om Pippin, Sauruman och de andra som stirrar in i mörkret har ett stort metaforiskt värde för vår tid idag. För hur många stirrar idag in i sina palantirer utan att ha Gandalf där vid sin sida?

Internetlandskapets struktur är idag designat för att bygga upp en korridor av självförstärkande input, vilket är vad som ligger till grund till ”filterbubblan” en tids kontinuerligt användande av sociala medier blåser upp. Det psykologiska fenomenet med feedbackloopar förstärker de här bubblornas väggar när de krockar med andra bubblor med motstående innehåll. Så har man väl av nyfikenhet gläntat på luckan till mörkret kan det bli svårt att klättra ur när man väl fallit ner.

En palantir som visar dig världens allt elände, lidande och ondska samtidigt som den extrapolerar din egen otillräcklighet är inte lämpligt att sätta i händerna på den som inte är kapabel att hantera vad som visas. Har du redan förbittrats över något som hänt dig kanske du inte ens lockas in steg för steg, du kan då själv handlöst kasta dig ner i mörkret som erbjuds.jeff-finley-578962-unsplash.jpg

De närmaste decenniernas filosofiska utmaningen kommer vara att formulera en ett system av etik, moral och självkännedom för att manövrera de mörkare delarna av mänsklighetens kollektiva vetande. Själv är jag övertygad om att det kommer krävas mer än bättre fritidsgårdar, hårdare tag, ”mer resurser” eller rop om ”närvarandra föräldrar”. Det är materiella, fysiska och viktiga pusselbitar men lämnar fortfarande utrymme för att själsligt driva vind för våg. Idag är det lättare att hitta domedagsprofeternas och nihilisternas (Nihilism=moralfilosofisk inställning att existensen saknar värde i sig) svar på de existentiella frågorna som palantirer väcker.

Att bygga ett bättre Fylke hjälper inte när man sett Mordor, inte om man inte samtidigt får lära sig hur man själv blir en pusselbit i att bekämpa mörkret. Informationsteknologins snabba framsteg har igen öppnat behovet av den praktiska och tillämpbara filosofin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s